Skip to main content

Expedition Blå Jungfrun – i arkeologins tecken

I maj 2017 deltog vi i en unik arkeologisk expedition till Blå Jungfrun – den sägenomspunna ön mitt i Kalmarsund. Tillsammans med arkeologerna Ludvig Papmehl-Dufay, Kenneth Alexandersson (Bohusläns museum) och Anna-Karin Andersson gav vi oss ut för att dokumentera arbetet med att undersöka en av Sveriges mest mytomspunna platser.

Blå Jungfrun är en plats som både lockar och avskräcker. Omgiven av dimridåer, berättelser om häxsabbater och förbannelser, men också en ö med spår av förhistorisk aktivitet. Under ytan av granit och sagor döljer sig spår av människor som vistats här långt innan trollpackorna gjorde entré i folksägnerna.

Expeditionen var både fysisk och filmisk. Att ta sig till ön kräver sin logistik – väder, båt, utrustning – men att arbeta där kräver också respekt för landskapet. Under några intensiva dagar dokumenterade vi arbetet på plats: noggranna undersökningar av fornlämningar, samtal om tolkningar, och mötet mellan vetenskap och folklore.

För Arkeologibyrån var det en dröm att få följa ett så speciellt projekt. Det var inte bara en arkeologisk undersökning – det var också en berättelse om plats och betydelse. Om hur vissa öar är mer än bara en plats på jorden. Om hur myter och materiell kultur kan samverka, förstärka och komplicera varandra.

Filmarbetet handlade lika mycket om att fånga stämningen som metoden. Ljudet av vågor mot klippor. Ett ögonblick av stillhet i stenlabyrinten. En arkeolog som försiktigt vänder på en sten.

Vi är tacksamma för att ha fått vara en del av expeditionen och för förtroendet att dokumentera denna märkliga, vackra och laddade plats. Blå Jungfrun är inte som andra platser – och det var inte heller den här resan.